logo Bosstime Bosstime Twitter
Bosstime Facebook

  Mijn Bosstime   


Maak account
Wachtwoord vergeten?

Engels Nederlands Frans Duits Italiaans
Spaans Catalaans Fries Noors Zweeds
  Bruce Springsteen  
Concerten
Discografie
Nummers


  Springsteen on Broadway  
Touroverzicht
Eerstvolgende concerten
Statistieken

  Live  
On tour
Stadions
Locaties (Google Maps)
Statistieken


  Landen  
Overzicht landen
Bruce in...
- Argentinië
- Australië
- België
- Brazilië
- Canada
- Chili
- Costa Rica
- Denemarken
- Duitsland
- Finland
- Frankrijk
- Griekenland
- Groot Brittannië
- Hongarije
- Ierland
- IJsland
- India
- Italië
- Ivoorkust
- Japan
- Mexico
- Nederland
- Nieuw Zeeland
- Noorwegen
- Oostenrijk
- Polen
- Portugal
- Spanje
- Tsjechië
- Verenigde Staten
- Zimbabwe
- Zuid Afrika
- Zweden
- Zwitserland

  E Street Band  
E Street Band

Huidige leden
Roy Bittan
Nils Lofgren
Patti Scialfa
Garry Tallent
Steven Van Zandt
Max Weinberg

In memoriam
Clarence Clemons
Danny Federici

Aanvullende leden
Soozie Tyrell
Charles Giordano

E Street Choir
Cindy Mizelle
Curtis King
Michelle Moore
Everett Bradley

E Street Horns
Ed Manion
Jake Clemons
Curt Ramm
Clark Gayton
Barry Danielian
  Overige  
Smartphone app
Donatie
Changelog
Facebook
Twitter
Contact


  Biografie Bruce Springsteen  
Vanaf de jaren '60 speelde Springsteen in meerdere bands, waaronder The Castiles, Steel Mill en Dr. Zoom and The Sonic Boom. In 1972 werd de zanger ontdekt door John Hammond, die al eerder Bob Dylan ontdekte. Springsteen tekende in dat jaar dan ook een contract bij Hammonds werkgever Columbia Records. Zijn eerste album verscheen in januari 1973: Greetings From Asbury Park, NJ. In september 1973 verscheen zijn tweede album: The Wild, the Innocent, and the E Street Shuffle. Hoewel deze albums in eerste instantie niet aansloegen, werden ze jaren later platina.

Springsteens doorbraak kwam echter pas bij zijn derde album: Born to Run (augustus 1975). Inmiddels had Springsteen (in 1974) de samenstelling van zijn band, de E Street Band gewijzigd. De lineup werd: Clarence Clemons op saxofoon, Steve Van Zandt op gitaar, Danny Federici op orgel, Roy Bittan op piano, Garry Tallent op basgitaar en Max Weinberg op drums. In 1975 bezocht Springsteen voor het eerst Europa en gaf op 23 november ook een optreden in Amsterdam (RAI).

De critici waren zeer lovend over Born to Run. Springsteens muziek werd vergeleken met de muziek van Jerry Lee Lewis, en zijn songteksten met die van Bob Dylan. Springsteen werd een fenomeen. Hij werd niet alleen geliefd bij zijn publiek, maar ook bij de grote media. Zo verscheen Springsteen tegelijk op de omslag van TIME Magazine en Newsweek. Veel fans werden aangetrokken door de muziek en de optredens van Springsteen, maar werden afgeschrikt door de overvloedige media-aandacht.

Mede vanwege de groeiende invloed van Jon Landau, de journalist die Springsteen eerder 'de toekomst van de rock n roll' noemde, ontstond een conflict tussen Springsteen en diens impresario, Mike Appel. In verband met een rechtszaak die Appel tegen Springsteen aanspande, kon Springsteen niet snel na Born to Run een nieuw album uitbrengen om het succes voort te zetten. In juni 1978 verscheen zijn vierde album, Darkness on the Edge of Town. Inmiddels hadden de punk en de new wave hem ingehaald, waardoor Springsteen niet meer "anders" was, maar opeens mainstream. Darkness on the Edge of Town werd een groot succes, vooral vanwege een energieke concertreeks. In oktober 1980 verscheen zijn vijfde album: The River (een dubbelalbum). Van dit album kwam Springsteens eerste top-10-hit: Hungry Heart. Inmiddels was Springsteen niet langer een "hype", maar een echt succes. Springsteen trok zich echter terug en nam het eenvoudige en donkere album Nebraska op (september 1982), zonder de E Street Band, en zonder tour om het album te promoten. In deze periode begon Steve Van Zandt een solocarrire onder de naam Little Steven & The Disciples of Soul, waarna hij de E Street Band verliet. Hij werd vervangen door Nils Lofgren.

In juni 1984 verscheen het album Born in the U.S.A., vergezeld van een twee jaar durende internationale tour. Springsteens fans maakten tijdens de tour kennis met Nils Lofgren n met een ander nieuw bandlid: achtergrondzangeres Patti Scialfa. Van het album 'Born in the U.S.A.' werden zeven singles een hit. Het album plaatste Springsteen hoog in de hitlijsten. Het titelnummer Born in he USA achtervolgde Springsteen nog lang, niet in de laatste plaats omdat velen (onder wie de Amerikaanse president Ronald Reagan) het nummer interpreteerden als een patriottische lofzang op de Verenigde Staten en de American Dream. In werkelijkheid was het een kritische beschouwing over de gevolgen van de Vietnamoorlog en de economische crisis. Tijdens de tour, in november 1986, bracht Springsteen het succesvolle live-album Bruce Springsteen & the E Street Band/Live 1975-1985 (5 LP's / 3 cd's) uit.

In 1987 verscheen opnieuw een introverter album, Tunnel of Love (oktober 1987). Dit album had voor het eerst betrekking op de thema's liefde en identiteit. 'Tunnel of Love' kreeg een persoonlijke kleur toen bleek dat het huwelijk tussen Springsteen en actrice Julianne Philips - bekend van de rol van Frankie uit de televisieserie 'Sisters' - stukliep. Het echtpaar scheidde in 1989. Tijdens de tour die volgde na de release van 'Tunnel of Love' kreeg Springsteen een relatie met achtergrondzangeres Patti Scialfa, met wie hij later in het huwelijk trad.

In november 1989 nam Springsteen afscheid van de E Street Band. In maart 1992 verschenen tegelijkertijd de albums Human Touch en Lucky Town. Eind 1992 nam Springsteen een MTV Unplugged-sessie op, die echter grotendeels plugged was. Het bijbehorende album verscheen in 1993.

In de herfst van 1993 nam Springsteen het nummer Streets of Philadelphia op, voor de soundtrack van de film Philadelphia. Het nummer werd in 1994 een top-10-hit en Springsteen ontving er een Oscar voor Beste Song en een Grammy voor.

Inmiddels bracht Springsteen de E Street Band weer bij elkaar om een aantal nieuwe nummers op te nemen voor het Greatest Hits album dat in februari 1995 verscheen. In november 1995 volgde het album The Ghost of Tom Joad, opnieuw een introvert en bijna-akoestisch album, gevolgd door een solotour in vaak kleine theaters. De "Tom Joad" waar de albumtitel naar verwijst is de hoofdpersoon van de roman The Grapes of Wrath van John Steinbeck, over arme boeren uit Oklahoma die tijdens de crisis van de jaren '30 hun heil gingen zoeken in Californi. Voor de 'The Ghost of Tom Joad' kreeg Springsteen the Grammy Award voor de beste folkplaat van dat jaar. Tom Joad was al eerder bezongen door Woody Guthrie, van wie Bruce Springsteen verschillende nummers heeft gezongen.

In 1999 kwamen Springsteen en de E Street Band opnieuw bij elkaar, met nu zowel Nils Lofgren als Steve Van Zandt op gitaar. De gezamenlijke tour na de release van de 4-cd verzameling van nooit eerder uitgebrachte songs Tracks duurde tot halverwege 2000, waarna het album Live in New York City werd uitgebracht. Op verzoek van zijn fans nam Springsteen na "11 september" een nieuw studioalbum op met de E Street Band (voor het eerst sinds Born in the U.S.A.): The Rising (juli 2002).

In 2005 bracht Springsteen een nieuw soloalbum uit: 'Devils & Dust', waarvan het titelnummer door critici benoemd wordt tot de beste song over de inval van de V.S. in Irak. De solo-akoestische cd bracht Bruce Springsteen weer op tournee door Europa en de Verenigde Staten. Op 19 juni 2005 deed hij daarbij Nederland aan.

In 2006 werd ook 'We Shall Overcome: The Seeger Sessions' uitgebracht, een cd met daarop onder andere oude Amerikaanse folknummers die ooit gezongen zijn door Pete Seeger, vroeger 'het muzikale geweten van links Amerika' genoemd. Er volgde een korte Europese tournee met een 17-koppige band en daarna een Amerikaanse tournee. Op 16 mei 2006 stond Springsteen met the Seeger Sessions Band in een uitverkocht Heineken Music Hall in Amsterdam. Op 13 oktober gaf Springsteen met The Seeger Sessions Band een eveneens uitverkocht optreden in de Rotterdamse Ahoy'. Hij kreeg wederom lovende recensies in onder meer Altcountry.nl ("wervelende show"), Muziekkrant OOR ("genot om live mee te maken") en Betrue.nl ("een waar feestje"). Op 5 juni 2007 verscheen een live-registratie van deze show, gegeven in Dublin, op cd en dvd. Zijn nieuwste album 'Magic' is op 2 oktober 2007 verschenen. Op 2 oktober is in Hartfort, Connecticut de bijbehorende Magic-tour van start gegaan. Op 30 november zou Springsteen de Gelredome in Arnhem aandoen. Dit concert werd echter uitgesteld naar 1 december vanwege een verkoudheid. [1] Op 12 december deed hij het Sportpaleis in Antwerpen aan. In de lente van 2008 startte de tweede Europese leg van de tournee, ditmaal in de stadions. Op 18 juni 2008 stonden Springsteen en band in de Amsterdam Arena. Op 23 juni 2008 zouden ze optreden in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Dit concert werd echter verplaatst naar het Sportpaleis in Antwerpen, op dezelfde datum. Volgens critici was het een geweldig en intiem concert.[2] De Magic tournee is inmiddels, na circa 100 concerten, op 30 augustus 2008 afgesloten in Milwaukee, met een optreden ter ere van het 105-jarig bestaan van Harley-Davidson.

In het najaar van 2008 zette The Boss zich in voor de democratische presidentskandidaat Barack Obama. Met enkele akoestische optredens maakte Bruce duidelijk dat hij vindt dat het beleid van president Bush gefaald heeft, en dat hij het tijd vindt voor vernieuwing onder de leus "yes, we can". Op 4 november 2008 wordt Obama met een meerderheid verkozen tot nieuwe president. Op 20 januari 2009 legde Obama de eed af. Naar aanleiding daarvan vond er op 18 januari 2009 aan het Lincoln Memorial in Washington een groot openluchtconcert voor Obama plaats. Springsteen opende dit concert en speelde The Rising, samen met een vrouwenkoor. Later bracht hij samen met Pete Seeger (en diens kleinzoon Tao Seeger) ook Woody Guthries This Land Is Your Land. Dit concert werd bijgewoond door ruim 400.000 mensen.

Op 26 januari 2009 verscheen zijn 24ste album Working On A Dream. Ook dit album is opgenomen met The E Street Band, en bevat voornamelijk nummers die opgenomen waren tijdens onderbrekingen van de Magic-tournee. Deze plaat bevat onder andere The Last Carnival, een ode aan de in 2008 overleden Danny Federici. Federici speelde voornamelijk orgel bij The E Street Band en stierf op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Als bonusnummer prijkt ook The Wrestler op deze plaat. Dit is de titellied van de gelijknamige film.

Op 1 februari 2009 gaf Springsteen op de Super Bowl een mini-concert van ruim 12 minuten. Deze performance diende als teaser voor de Working On A Dream Tour die op 30 mei 2009 in Nederland passeerde. Samen met de E Street Band sloot hij daar de eerste dag van Pinkpop af met een 2,5 uur durende rockset, een eerste keer optredend op een festival. Daarbij verving Jay Weinberg zijn vader Max achter het drumstel en was Patti Scialfa niet aanwezig vanwege een blessure. De zogenaamde WOAD-tournee liep tot in de herfst van 2009, waarbij hij onder meer vijf keer in zijn thuisbasis voor een uitverkocht Giants Stadium speelde. Dit waren de allerlaatste concerten in het stadion dat na het lopende American footballseizoen wordt gesloopt. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Springsteen het nummer Wrecking Ball. Dit nummer werd ook uitgebracht door Columbia Records (live audio en video). Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Rock 'n Roll Hall of Fame speelde The Boss onder andere met Tom Morello, Bono en John Fogerty. De tournee sloot eind november af.

In 2009 heeft Springsteen met zijn filmlied The Wrestler een Golden Globe gewonnen en kreeg hij een Grammy Award voor zijn lied Girls In Their Summer Clothes van zijn cd Magic.

De dvd London Calling - Live At Hyde Park werd in 2010 uitgebracht. Later dat jaar werd de box 30th Anniversary Darkness on the Edge of Town gepresenteerd op het Internationaal filmfestival van Toronto. In 2012 zal de zanger een nieuw album uitbrengen en volgt er ook een wereldtournee. Het is de eerste tournee van Bruce Springsteen and The E Street Band zonder de in 2011 overleden Clarence Clemons. Tijdens de nieuwe concertreeks doet 'The Boss' ook Nederland aan en zal hij opnieuw optreden op Pinkpop. Een concertreeks in Scandinavi was in een mum van tijd uitverkocht.

Springsteen woont met zijn (tweede) echtgenote Patti Scialfa en kinderen in Rumson. Hij was eerder van 1985 tot 1989 getrouwd met actrice Julianne Phillips.

Springsteen zelf is een groot bewonderaar van acteur en zanger Elvis Presley. Hij zei onder meer eens in een interview: "There have been a lot of tough guys. There have been pretenders and there have been contenders, but there is only one king."

Bron: Wikipedia
Laadtijd van de pagina: 0.00299 seconden.